Monografie - Primaria Leu

Tel: 0251 373 259    Email: primarialeu@gmail.com
Du-te la conținut

Monografie

Comuna Leu este formata din satele Leu si Zanoaga si se invecineaza la nord cu comunele Robanesti si Dragotesti, la est cu comuna Teslui, la sud cu comunele Castranova si Bratovoesti si la vest cu comunele Teasc, Malu Mare si Cosoveni.

Asezata in campia Olteniei in campul Leu-Rotunda, relieful reprezinta o parte mai inalta de origine fluvio-lacustra format din zona de contact a lacului Levantin cu uscatul. Aspectul teritoriului este dat de prezenta dunelor azi puternic nivelate.

Aspectul reliefului este dat de prezenta dunelor azi putenic nivelate a caror orientare a impus diretia de scurgere a vailor torentiale ce le brazdeaza. Adesea aceste vai torentiale au intersectat panza freatica facand sa apara de-a lungul lor linii de izvoare, iar pe podul teraselor s-au creat conditii favorabile asezarii oamenilor.

Satul LEU este asezat aproximativ la jumatatea distantei dintre orasele Craiova si Caracal, pe DE 70 sau DN 6, care-l traverseaza, impartindu-l in doua parti, aproape egale.

Este o asezare veche. Descoperirile arheologice din punctele Modruz, Albota, Leu Mic dovedesc existenta urmelor de viata materiala incepand din paleoliticul superior si pana in zilele noastre.

Denumirea satului, spune legenda, vine de la animalul LEU, ucis de sateni in vechea vatra a satului, valea Bisericii, din cauza stricaciunilor pe care le provoca. Legenda spune ca otomanii aduceau pentru intimidarea populatiilor cucerite asemenea animale. Leul, scapat din cusca, ar fi produs pagube locuitorilor, fapt ce i-a determinat sa se stranga cu topoare si furci si sa-l omoare.
Stiintific, denumirea satului se explica prin existenta in slava a unui toponim identic care inseamna loc cu vegetatie forestiera. Terenul din valea Bisericii era, intr-adevar, cu vegetatie forestiera. Satul Leu a dat si numele Campului Leu - Rotunda din Campia Olteniei. Asezarea este strabatuta de vai seci, pe teritoriul satului Leu aflandu-se cumpana apelor dintre Olt si Jiu.

Satul Zanoaga, este o asezare rurala care dateaza din jurul anului 1300 fiind fondata de o grupare de oieri al caror baci se numea Zanoaga.

Este asezat in zona de campie a Olteniei fiind traversata de la est la vest de Drumul National D.N. 6 care este in acelasi timp Drum European D.E. 70.

Satul Zanoaga se intinde pe o suprafata de 2784 de Ha din care 138 de Ha intravilan, avand doua biserici de religie ortodoxa si un Camin Cultural in cadrul caruia se desfasoara activitati culturale specifice zonei Olteniei.

Prima atestare documentara a invatamantului din satul Leu se afla inscrisa in Documentul cu nr. 3394 existent la Arhivele Statului din Bucuresti, care cuprinde o situatie trimisa de profesorul Scolii Normale din Caracal catre Eforia Scoalelor Nationale, la 9 februarie 1840, cu numele satelor si numele invatatorilor de la scoli.

Exista dovezi ca la Leu s-a invatat carte si inainte de 1840. Primul local de scoala - o camera, in casa lui Ion Coscaru, in care s-a invatat intre 1854 - 1880, casa care nu mai exista. In 1892 - in timpul lui Spiru Haret, apare la Leu, ca si in alte sate din tara, primul local de scoala, tip, cu patru clase, cancelarie, coridor si locuinta pentru invatator(director), tot in curtea scolii. Localul se pastreaza si astazi, este fosta scoala de baieti, fiind folosita acum pentru invatamantul prescolar.
In 1937 se da in folosinta al doilea local, scoala de fete - in care functioneaza, in prezent, invatamantul prescolar si biblioteca. Intre 1970 - 1971 se construieste un nou local de scoala, cu 16 sali de clasa, 2 laboratoare si 2 ateliere, iar in 1976 se da in folosinta si localul salii de sport, ambele dotate cu instalatii sanitare si de incalzire, avand centrala proprie. In prezent, la Leu, elevii claselor I-X invata intr-un singur schimb in acest local.

Dispensarul este situat aproape de centrul comunei cu un efectiv de trei medici de familie, un medic stomatolog si un farmacist.

Dotarea dispensarului fiind medie se trateaza problemele usoare si ce nu necesita interventii chirurgicale sau interventii complicate. Are in dotare o sala de tratament, trei cabinete medicale, un cabinet stomatologic si o farmacie de unde cetatenii din comuna beneficiaza de tratament de specialitate si pot sa-si procure medicamentele de care au nevoie.
Înapoi la cuprins